Psychologische oorzaken van moeilijk klaarkomen en mogelijke oplossingen

Gepubliceerd op
13/11/24
Laatste update
14/11/2024
De samenvatting

Verschillende psychologische factoren kunnen van invloed zijn op seksuele prestaties en tevredenheid. Stress, angst, en de dynamiek binnen relaties spelen hierbij een rol. In dit artikel lees je de verschillende oorzaken hierachter en welke stappen jij kan zetten om dit op te lossen. 

Psychologische factoren spelen een essentiële rol in het seksuele functioneren

Wanneer je moeite hebt met klaarkomen en lastig tot een orgasme komt kan dit een grote impact hebben op je zelfvertrouwen en relaties. In dit artikel van Drs. Schouten bespreken we psychologische oorzaken waardoor mannen mogelijk lastig klaarkomen. In het artikel ‘’Moeite met klaarkomen? Ontdek fysieke oorzaken en oplossingen bij Fellos’’ worden fysieke oorzaken en oplossingen besproken.

Stress en angst kunnen een grote impact hebben op je seksleven

De druk om te presteren of zorgen over seksuele bekwaamheid kunnen leiden tot stress of angst. Dit vermindert het vermogen om te ontspannen en te genieten wat essentieel is voor het bereiken van een orgasme.

Ook wanneer je stress hebt door je werk, financiële zorgen of familieproblemen kan dit impact hebben op je energielevel. Dit kan weer een negatieve invloed hebben op je seksuele verlangen en daarmee het wel of niet bereiken van een orgasme.

Therapie kan helpen mogelijke angst te verminderen maar ook het toepassen van mindfulness kan nuttig zijn om je stress goed te managen. Medicatie kan ook een optie zijn wanneer de stress of angst impact heeft op het krijgen of behouden van een erectie. Hoewel dit goed werkt is het belangrijk om te weten dat je hiermee de onderliggende oorzaak van je erectieproblemen niet aanpakt.

Depressies hebben veel invloed op je seksualiteit

Zo kan een depressie leiden tot een verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren, inclusief seks. Daarnaast gaat depressie vaak gepaard met een negatief zelfbeeld. Wanneer je een slecht en negatief beeld van jezelf hebt heeft dit impact op het vermogen om intiem te zijn met iemand. Tot slot, is gebrek aan energie en vermoeidheid een bekend symptoom van een depressie wat ook weer invloed heeft op je seksuele activiteit.

Het aanpakken van de onderliggende depressie is cruciaal om je seksleven op lange termijn te verbeteren. Therapie kan hier goed bij helpen. Wanneer je onzeker bent geworden over je seksuele prestaties laat onderzoek zien dat het gebruik van erectiepillen (specifiek Sildenafil) het zelfvertrouwen op seksueel vlak een boost kan geven. Ook het spreken met een seksuoloog kan hierbij helpen. Beide opties worden door Fellos aangeboden.

De dynamiek binnen je relatie heeft invloed op intimiteit

Open en eerlijke communicatie over seksuele behoeften en zorgen zijn essentieel in een relatie. Gebrek hieraan kan leiden tot misverstanden en frustraties. Wanneer je merkt dat je in een relatie hier moeit mee hebt kan relatietherapie of een gezamenlijk gesprek met een seksuoloog hierbij helpen.

Wanneer je emotionele afstand voelt tot je partner door spelende of onopgeloste spanningen of conflicten kan de emotionele verbinding verzwakken. Deze verbinding is juist essentieel is voor een bevredigend seksleven. Aanhoudende ruzies of wrok kunnen juist leiden tot verminderd seksueel verlangen en problemen met klaarkomen. Ook hierbij helpen een open communicatie en eventueel professionele begeleiding door een psycholoog of seksuoloog.

Negatieve ervaringen en trauma’s kunnen langdurige effect hebben op je seksleven

Trauma’s door negatieve seksuele ervaringen uit het verleden kunnen leiden tot psychologische blokkades en angst wanneer seks dichtbij komt. Of dit altijd en met iedereen zo is hangt van persoon tot persoon af. Specialistische therapie kan een uitkomst bieden om deze trauma’s en ervaringen te verwerken.

Wanneer je bent opgegroeid in een omgeving waar seks als taboe of fout wordt beschouwd, kan dit leiden tot schuldgevoelens bij seksuele activiteiten. Wat impact heeft op je prestaties. Een afspraak plannen met een seksuoloog is dan een juiste stap.

Aanpassingen in levensstijl kunnen significante verbeteringen opleveren

Naast de per oorzaak specifiek genoemde oplossingen blijkt uit onderzoek dat een gezonde levensstijl altijd een positieve impact heeft op jouw seksuele tevredenheid en functioneren.

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet. Dit verbetert de bloedcirculatie, verhoogt energieniveaus en algehele gezondheid en vermindert stress. Wat allemaal positieve impact heeft op jouw seksuele gezondheid. Het beperken van alcoholconsumptie en stoppen met roken kunnen de seksuele functie verbeteren. Het gebruik van alcohol heeft een direct negatieve impact op de seksuele prestaties.

Bronnen

Fellos hanteert strikte redactionele richtlijnen voor bronnen om de nauwkeurigheid en actualiteit van onze inhoud te waarborgen. Onze inhoud is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties, onderzoek van academische instellingen en gerenommeerde medische organisaties. Zie je een fout? Laat het ons weten via [email protected].

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. De informatie hierin is geen vervanging voor professioneel medisch advies en mag hier nooit op worden vertrouwd. Bespreek de risico's en voordelen van elke behandeling altijd met je arts.

Deze content is voor het laatst geüpdatet op

14/11/2024

Blije man

Op zoek naar een behandeling?

Vul de online vragenlijst in slechts 3 minuten in en onze artsen bepalen samen met jou de meest geschikte behandeling.

Geen wachtrijen, geen ongemakkelijke gesprekken. 100% online en vrij van schaamte of taboes.

Start mijn intake

Deze website gebruikt cookies

Door op “Aanvaarden” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketing inspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.