Moeite met klaarkomen? Ontdek fysieke oorzaken en oplossingen bij Fellos

Gepubliceerd op
11/11/24
Laatste update
13/11/2024
De samenvatting

Moeite met klaarkomen, ook wel vertraagde ejaculatie genoemd, kan door fysieke factoren worden veroorzaakt. In dit artikel van Drs. Schouten worden de belangrijkste oorzaken zoals neurologische aandoeningen, hormonale disbalans, medicijngebruik en urologische problemen besproken. Ontdek welke behandelmogelijkheden er zijn en hoe Fellos je discreet kan ondersteunen.

Waarom hebben sommige mannen moeite met klaarkomen? Fysieke oorzaken en mogelijke oplossingen

Moeite met klaarkomen wordt ook wel vertraagde ejaculatie genoemd. Dit is een seksuele stoornis waarbij een man geen of erg lastig een orgasme bereikt tijdens seks. Sommige mannen hebben hier af en toe last van maar het kan ook chronisch voorkomen. Er zijn verschillende lichamelijke oorzaken die hieraan bijdragen. Naast fysieke factoren spelen soms ook psychologische oorzaken een rol, deze bespreken we in het artikel: Psychologische oorzaken van moeilijk klaarkomen en mogelijke oplossingen. In dit artikel bespreekt Drs. Schouten de fysieke oorzaken bestaande uit; neurologische aandoeningen, hormonale disbalans, medicijngebruik en urologische problemen.

Neurologische aandoeningen verstoren de zenuwbanen bij ejaculatie en orgasme

Diabetische neuropathie is een veelvoorkomende fysieke oorzaak wanneer mannen moeite hebben om klaar te komen. Wanneer je langdurig diabetes hebt kunnen je zenuwen beschadigt raken door een te hoge bloedsuikerspiegel. Deze schade tast de sensorische en motorische zenuwen aan. Wat het moeilijker maakt om een orgasme te bereiken. Het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel kan verdere schade voorkomen en de kans op erectieproblemen verkleinen.

Multiple sclerose is een andere neurologische aandoening. Deze chronische auto-immuunziekte beïnvloedt het centrale zenuwstelsel. Signalen tussen de hersenen en het lichaam raken verstoord. Dit kan leiden tot minder gevoeligheid, waardoor klaarkomen lastiger of zelfs onmogelijk wordt voor mannen met deze aandoening.

Bij ruggenmergletsels kunnen de zenuwen beschadigen die belangrijk zijn voor erectie en ejaculatie. Afhankelijk van de ernst en locatie kan dit leiden tot een gedeeltelijk of zelfs volledig verlies van seksuele functie. Therapie kan in sommige gevallen helpen bij het herstel.

Hormonale disbalans beïnvloedt hoe makkelijk je klaarkomt

Een laag testosterongehalte kan leiden tot verminderd seksueel verlangen en problemen met klaarkomen tot gevolg hebben. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een cruciale rol in libido en seksuele respons. In ernstige gevallen kan een behandeling met hormoontherapie onder medisch toezicht hierbij helpen.

Schildklierafwijkingen, zoals hypothyreoïdie (trage schildklier) en hyperthyreoïdie (overactieve schildklier), beïnvloeden het metabolisme en veroorzaken vermoeidheid. De vermoeidheid die dit veroorzaakt kan het seksuele functioneren verminderen. Een endocrinoloog kan deze aandoeningen diagnosticeren en behandelen.

Hyperprolactinemie is een verhoogd niveau van prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert. Een overschot aan prolactine kan leiden tot verminderd libido en ejaculatieproblemen. Medicatie of behandeling van de onderliggende oorzaak kan de hormoonspiegels normaliseren.

Medicijnen kunnen invloed hebben op hoe makkelijk jij klaarkomt

Bloeddrukverlagers, zoals bepaalde antihypertensiva, veroorzaken soms erectieproblemen. Dit maakt klaarkomen lastiger. In sommige gevallen kunnen artsen een ander type bloeddrukverlager voorschrijven met minder effect op de seksuele functie.

Alcohol en drugs onderdrukken het centrale zenuwstelsel bij overmatig gebruik. Dit vermindert de seksuele respons en kan het klaarkomen bemoeilijken. Minderen of stoppen kan deze klachten verbeteren.

Antidepressiva (SSRI’s) verhogen het serotonineniveau om depressie te behandelen. Een veelvoorkomende bijwerking is minder seksueel verlangen. Ook kan bij gebruik van deze medicatie het klaarkomen vertragen of zelfs helemaal uitblijven. Overleg met een arts over je dosering of een alternatief medicijn wanneer je hier last van hebt.

Antipsychotica worden ingezet bij psychotische stoornissen. Deze medicijnen blokkeren dopamine-receptoren. Dat beïnvloedt seksuele opwinding en het vermogen om klaar te komen. Overleg met een psychiater over andere opties is mogelijk wanneer dit bij jou het geval is.

Urologische problemen hebben vaak een directe invloed op het orgasme

Een vergrote prostaat, ook bekend als benigne prostaathyperplasie, kan de urethra vernauwen. Dit belemmert de normale stroom van urine en ejaculaat, wat resulteert in pijn of moeite bij het klaarkomen. Mogelijke behandelingen zijn medicatie of een operatie om de prostaat te verkleinen.

Wanneer er complicaties optreden tijdens een prostaatoperatie, kunnen zenuwen beschadigen die cruciaal zijn voor het krijgen van een erectie en om klaar te kunnen komen. Dit leidt dan tot seksuele disfunctie. Revalidatietherapie en medische hulpmiddelen kunnen soms helpen bij het herstel.

Urineweginfecties veroorzaken ontstekingen en pijn in de urinewegen of geslachtsorganen. Dit vermindert het seksuele verlangen en bemoeilijkt het klaarkomen. Dit is vaak goed op te lossen met antibiotica. Beter nog is het voorkomen door middel van een goede hygiëne.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar wanneer je moeite hebt met klaarkomen?

Hierboven lees je per oorzaak wat je kunt doen om deze te voorkomen of hoe je het effect op je orgasme kan verminderen. Daarnaast kunnen overkoepelend over het algemeen de volgende medische behandelingen worden toegepast.

Aanpassing van medicatie: Als medicijnen de oorzaak zijn, kan een arts alternatieve medicatie voorschrijven met minder impact op het seksuele functioneren. Het is belangrijk om niet zelf te stoppen met medicatie zonder overleg.

Behandeling van onderliggende aandoeningen: Effectieve controle van aandoeningen zoals diabetes of hypertensie kan de symptomen van seksuele disfunctie verminderen. Dit kan medicatie, dieet en leefstijlveranderingen omvatten.

Erectiepillen: een behandeling met erectiepillen zoals sildenafil of tadalafil kan je helpen wanneer je moeite hebt met klaarkomen doordat je geen of lastig een erectie kunt krijgen of behouden.

Bronnen

Fellos hanteert strikte redactionele richtlijnen voor bronnen om de nauwkeurigheid en actualiteit van onze inhoud te waarborgen. Onze inhoud is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties, onderzoek van academische instellingen en gerenommeerde medische organisaties. Zie je een fout? Laat het ons weten via [email protected].

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. De informatie hierin is geen vervanging voor professioneel medisch advies en mag hier nooit op worden vertrouwd. Bespreek de risico's en voordelen van elke behandeling altijd met je arts.

Deze content is voor het laatst geüpdatet op

13/11/2024

Blije man

Op zoek naar een behandeling?

Vul de online vragenlijst in slechts 3 minuten in en onze artsen bepalen samen met jou de meest geschikte behandeling.

Geen wachtrijen, geen ongemakkelijke gesprekken. 100% online en vrij van schaamte of taboes.

Start mijn intake

Deze website gebruikt cookies

Door op “Aanvaarden” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketing inspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.